Last van psychische problemen?

Een kind dat last heeft van psychische problemen is daar meestal niet trost op. Veel kinderen en jongeren willen er daarom liever niet over praten. Toch is dát vaak de eerste stap naar de oplossing. Wie alles blijft opkroppen, merkt dat de problemen vaak erger worden. Een kind doet er dus goed aan te praten met iemand die hij of zij vertrouwt. Het is fijn als iemand naar een kind luistert en met het kind meedenkt. Dan horen zij ook eens de mening van een ander en het voorkomt dat een kind steeds in zijn of haar eigen kringetje blijft ronddraaien. Praten lucht op.

Wat kunt u als ouder doen?

Als uw kind psychische problemen heeft, is dat geen kwestie van onwil. Straffen helpt niet. Luisteren wel. Het is voor uw zoon of dochter fijn om te voelen dat u begrip heeft. Dring uw adviezen niet op, maar neem de tijd als uw kind er zélf over wil praten. Soms kunt u met praktische dingen helpen. Besef dat het meestal een kwestie van lange adem is. Laat u niet ontmoedigen.

Wanneer kunt u professionele hulp inschakelen?

Als het probleem niet tijdelijk is, is het verstandig professionele hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld als een probleem langer dan een half jaar duurt en de situatie niet verbetert. Bij Paidos kunt u samen met ons uitzoeken wát er precies aan de hand is. Wij zullen met u en uw kind antwoorden zoeken op vragen als: Wat is volgens jou het probleem? In welke situaties komt het probleem naar voren? Hoe lang is het probleem er al? Wat hebben jij of je ouders zelf al gedaan? Waarom werkte dat niet goed? Vervolgens gaan wij kijken hoe u en uw kind het beste geholpen kunnen worden.

Wilt u meer weten of u of uw kind aanmelden voor behandeling en/of onderzoek, dan kan dit via  036 5336837. U kunt ook kijken op de volgende pagina’s voor meer informatie: