ADHD is een Engelse afkorting en staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, oftewel Aandachts-Tekort-Stoornis met Hyperactiviteit.

Waar heeft een kind met ADHD last van?

Een kind met ADHD, kun van veel verschillende verschijnselen last hebben. Deze verschijnselen hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen. Er zijn verschillende kenmerken van ADHD: Aandachtsproblemen en/of concentratieproblemen. Vergeetachtigheid. Moeite met details. Spullen kwijtraken. Snel afgeleid raken. Van alles tegelijk doen. Niet kunnen blijven luisteren. Wat tegen je gezegd wordt, gaat het ene oor in en het andere uit. Moeilijk op een ding kunnen concentreren.

Impulsiviteit

Meteen doen, niet eerst nadenken. Gedachten ‘eruit flappen’. Voordringen zonder er erg in te hebben. Voor de beurt spreken, vaak ook uit angst om te vergeten wat men wil zeggen.

Hyperactiviteit

Altijd een gevoel van onrust in het lijf. Aandrang om te gaan bewegen. Voortdurend friemelen met de handen of met een voorwerp. Tikken met de voeten. Doorpraten alsof er geen rem is. Gespannen zijn en blijven. Moeilijk tot rust komen. Beweeglijk zijn in de slaap.

Hoe vaak komt het voor?

ADHD komt voor op alle leeftijden, van pasgeboren kinderen tot en met ouderen. ADHD is een stoornis die niet overgaat. Je kunt ermee leren leven of er in de loop van de tijd minder last van krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat zeker 3% van alle kinderen ADHD heeft. Dat betekent dat er in bijna elke schoolklas wel één ADHD-er zit!

Hoe wordt vastgesteld of iemand ADHD heeft?

Als u denkt dat uw kind of uzelf ADHD heeft, overleg dan met uw huisarts over een verwijzing naar een (kinder)psychiater zoals Paidos. De psychiater is het best in staat om vast te stellen of iemand ADHD heeft. Vaststellen of er sprake is van ADHD is moeilijk. Er zijn geen onderzoeken die het 100% duidelijk maken. Er zijn nogal wat ziektes of stoornissen die lijken op ADHD. Ook kan iemand naast ADHD nog andere stoornissen of problemen hebben. Sommige zijn een direct gevolg van ADHD. Sommige staan er los van en van weer andere is nog niet aangetoond of ze verband houden met ADHD. Zo komen bijvoorbeeld dyslexie en ADHD regelmatig samen voor.

Wat kan iemand er zelf aan doen?

Een kind met ADHD is vaak snel afgeleid en dat is lastig. Hoe kan dit enigszins worden voorkomen? Wie snel afgeleid is, kan ervoor zorgen dat er weinig in de omgeving is wat af kan leiden. Wie bijvoorbeeld huiswerk moet maken, kan het beste in een rustige omgeving gaan zitten. Dit wordt een omgeving met weinig prikkels genoemd. Geen muziek en geen TV. Zorg er ook voor dat je niet naar buiten kan kijken. Op straat gebeuren vaak dingen die af kunnen leiden.  Sommige kinderen hebben ook moeite om taken af te maken. Het kan helpen om de taak die je moet doen in kleine stukjes te verdelen en van tevoren een schema maken.

Wat kunt u als ouder doen?

Om een kind met ADHD goed op te voeden, is veel begrip en kennis van de problematiek nodig. De opvoeding moet aangepast worden aan het kind. Dit gaat vaak niet vanzelf. U kunt hiervoor bij Paidos begeleiding krijgen. Kinderen met ADHD hebben veel baat bij een geordend leven met vaste regels en gewoonten.

Wilt u meer weten, heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Dan kan dat eenvoudig via ons contactformulier.